Nieuwe prothese

Nieuwe prothese

Van der Kooi helpt u aan een nieuwe prothese of kunstgebit. Ook zorgen wij voor een goede nazorg: u heeft namelijk een nieuwe prothese (kunstgebit), maar verwacht niet dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden en kiezen kon doen, nu moeiteloos met uw kunstgebit kunt doen. Vooral in het begin kan een gebitsprothese enig ongemak veroorzaken, zoals moeilijkheden bij het kauwen en spreken. Uw tandprotheticus zal u begeleiden om zo snel mogelijk aan uw gebitsprothese te wennen.

Een kunstgebit is een hulpmiddel

De bedoeling van uw kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en het spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik. Bedenk wel dat een gebitsprothese slechts een hulpmiddel is om de functies van uw eigen tanden en kiezen zo goed mogelijk uit te voeren.

Pijn door nieuwe prothese

Een nieuwe prothese kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan en op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan, zogenaamde drukplaatsen. Door kleine en eenvoudige correcties van het kunstgebit kan uw tandprotheticus deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit!

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de nieuwe prothese inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft, moet u een afspraak met de tandprotheticus maken. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe het dan minstens een halve dag voor u naar de tandprotheticus gaat weer in. Anders kan de tandprotheticus niet alle pijnlijke plekken herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan het nieuwe wennen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten.

Praten met gebitsprothese

In het begin praat u wat onwennig. U slist bijvoorbeeld. of bepaalde klanken zijn anders. Dat komt omdat uw mond nog moet wennen aan het kunstgebit. Oefenen helpt veel. Hardop de krant lezen bijvoorbeeld. De problemen met het praten gaan meestal vanzelf over.

Slapen met of zonder gebitsprothese

Het is het beste om de prothese voor het slapen uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo’n prettig idee. Doet u dan in ieder geval het ondergebit uit. Als u de prothese niet draagt, kunt u het bewaren in een bakje met water.

Schoonmaken van nieuwe prothese

Net als eigen tanden en kiezen, moet u de gebitsprothese verzorgen. Want als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Op uw kunstgebit, maar ook eronder. Als die niet worden verwijderd, kan op den duur uw tandvlees gaan ontsteken.

Na elke maaltijd moet u uw prothese reinigen, dit kunt u het best doen met behulp van een speciale protheseborstel en water en (vloeibare) zeep. Geen tandpasta gebruiken, dit schuurt teveel. Een schoon kunstgebit moet altijd glad aanvoelen.

Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep u niet lukt, gebruik dan een speciaal voor een kunstgebit geschikt reinigingsmiddel. Het gebruik van bruismiddelen is af te raden. Reinigingsmiddelen voor een gebitsprothese zijn in onze webshop te koop en uw tandprotheticus kan u hierover voorlichten.

Soms kan het voorkomen dat zich tandsteen op het kunstgebit vormt. Dat is erg moeilijk te verwijderen. In dat geval kunt u de prothese een nacht lang in een bekertje met keukenazijn leggen. ‘s Ochtends kunt u dan het tandsteen van de prothese afborstelen. Leg het kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Let goed op dat bij het schoonmaken het gladde kunstgebit niet uit uw handen glipt en kapot valt. Laat voor de zekerheid water in de wasbak lopen en maak het kunstgebit schoon boven het water, of leg een handdoek in de wasbak.

Tandvlees

Niet alleen uw gebitsprothese moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel eventueel met wat tandpasta.

Controle

De eerste tijd kan het kunstgebit ergens klemmen en pijn doen. Dat is heel normaal. Maak wel een afspraak met de tandprotheticus. Zij kan er namelijk iets aan doen. Ook als het na zo’n eerste correctie nog niet ideaal is, ga gerust nog een keer terug.

Als u problemen heef met uw gebitsprothese is de beste oplossing naar uw tandprotheticus gaan. Afhankelijk van hoelang u al een prothese draagt, zullen geleidelijk uw kaken nog verder slinken. Uw kunstgebit zal daarom van tijd tot tijd moeten worden aangepast. Er kan door de tandprotheticus een nieuwe ” voering” (rebasing) in het kunstgebit worden aangebracht, waardoor het weer steviger zit.

Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens eens in de drie jaar naar de tandprotheticus te gaan voor controle. Het is verstandig dit ook echt te doen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat u het in de eerste instantie niet opvalt. Als u daarom regelmatig teruggaat voor controle, houdt uw tandprotheticus alles voor u in de gaten. Zij kan uw kunstgebit weer passend maken of u op tijd adviseren om een nieuw kunstgebit te laten maken (meestal na 5 tot 8 jaar), want ook uw kunstgebit kan verslijten. Ook controleert de tandprotheticus of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die al jarenlang hetzelfde kunstgebit dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen ontstaan.

Een nieuwe prothese of kunstgebit laten maken in Friesland?

Tandprothetische Praktijk Van der Kooi is uw specialist in Friesland voor nieuwe protheses en kunstgebitten. Door onze 25 jaar ervaring kunnen we u in onze vestigingen in Leeuwarden en Dokkum beste kwaliteit en service tegen de juiste prijs aanbieden.

Meer informatie over een nieuwe prothese?

0519 - 297585
U kunt natuurlijk ook contact opnemen via onze contact pagina
Neem vrijblijvend contact op